Zo blijf je gezond tijdens quarantaine

Weet iemand nog hoeveel weken we inmiddels in quarantaine zitten? Het zijn er in ieder geval genoeg. Genoeg voor de regering om de versoepelingen langzaam maar zeker door te voeren. Het is tijd om weer naar buiten te gaan. Want zeg eens eerlijk, al die weken binnen zitten doet niet bepaald goed voor je gezondheid. Blijf jij nog thuis werken? Dan hebben we nog een aantal tips voor je, zodat je ook in quarantaine tijd kunt nemen voor je gezondheid.

#1 Koolhydraten?!

Koolhydraten zijn dé bron voor energie. Als je geen koolhydraten tot je neemt, heb je ook geen energietoevoer voor je lichaam. En zo kunnen jouw organen niet aan het werk. Nu is er veel te doen rondom het Keto dieet, waarbij je koolhydraten als energiebron vervangt door vet. Toch is dit alleen een tijdelijk dieet en is je lichaam het beste gebouwd op het eten en verteren van koolhydraten.

Maar let goed op. Eet niet net zo veel als je gewend was. In je dagelijkse routine voor de quarantaine-tijd verbruikte je meer energie. Je reist naar je werk, doet meerdere malen per week boodschappen en de sportschool was toen ook nog open.

Als je veel koolhydraten blijft eten, kan je lichaam de hoeveelheid energie niet kwijt. Die energie zorgt voor een grote piek en daling in je bloedsuikerspiegel. En het overschot wordt ook nog omgezet in vet. In plaats van boterhammen tijdens de lunch kun je kiezen voor een lekkere salade met veel groenten. En ontbijt niet met beschuit of met krackers, maar met yoghurt en muesli of teffvlokken. Teff vlokken zitten vol met resistent zetmeel. Makkelijk uitgelegd: dit zijn langzame koolhydraten waar je lichaam extra hard voor moet werken om ze om te zetten in energie. Die energie wordt gedoseerd verspreid, waardoor je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft.

#2 Ga naar buiten

Naar buiten gaan staat niet gelijk aan een straf. Toch blijven we allemaal lekker op de bank hangen. Heel de dag op een bureaustoel gezeten en vervolgens schuiven we door naar de bank. Niet heel goed voor onze houding. Ga daarom naar buiten. Dat is niet alleen goed voor frisse lucht die vol zit met zuurstof, maar ook voor het opdoen van Vitamine D.

Is het bewolkt buiten of regent het? Dan is ‘even buiten wandelen’ niet heel verleidelijk. Wil je toch wat frisse lucht opdoen? Ga voor een paar minuten in de tuin staan. Terrasoverkappingen zijn ook hot and happening op dit moment. Zo kun je van de buitenlucht genieten, zonder dat de regen jouw plannen kan verstoren. Op deze website kun je er eentje samenstellen.

#3 Keep it moving

Je dagelijkse wandeling gehad? Goed bezig! Er is nog een andere manier om in beweging te blijven. Misschien niet de meest charmante manier om in beweging te blijven, maar wel een hele effectieve manier. Namelijk: yoga en pilates.

Je zit namelijk gemiddeld 8 à 9 uur per dag in dezelfde houding. Voor je spieren en je houding is dat alles behalve optimaal. Door elke dag een kwartier te stretchen, houdt je je spieren soepel en werk je aan het versterken van de spieren rondom je schouders, rug en bekken. Daarnaast zorgt stretchen ook voor een betere bloedsomloop in je lichaam, wat weer veel voordelen voor je gezondheid heeft.

#4 Beloon jezelf

Dag in, dag uit thuis zitten is iets wat voor veel mensen in Nederland niet alledaags is. Je hebt geen koffiepauze met je collega’s meer, geen overleg, geen brainstormsessies. Je bent constant bezig met werk. En de begin- en eindtijden zijn ook niet meer zo standaard. Je begint misschien een kwartier eerder en eindigt later, omdat je nu toch geen reistijd meer hebt.

Vergeet jezelf niet te belonen. Je werkt hard en daar mag zeker iets tegenover staan. Denk aan een kleine pauze om de 2 of 3 uur. En bestel eens een lunch buiten de deur in plaats van de eeuwige boterhammen met kaas en ham. Je verdient het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *